Στουρνάρας – Τρόικα: Θα εργαστούν σε σχέδιο συμφωνίας. Νέα συνάντηση αναμένεται την Κυριακή

Το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημοσιονομικό κενό τέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τα στελέχη της τρόικας.

Κλειδί της συζήτησης αποτέλεσε το πρωτογενές πλεόνασμα που η Αθήνα λέει ότι είναι ισχυρό και βιώσιμο. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, οι δανειστές βλέπουν αποσπασματικά κάθε μέτρο, δηλαδή κομμάτι – κομμάτι, ενώ ο υπουργός Oικονομικών παρουσιάζει ολόκληρη την εικόνα που δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.

«Μην κολλάτε σε λεπτομέρειες αλλά στην ουσία των μεταρρυθμίσεων» είναι το μήνυμα του υπουργείου προς τους δανειστές για να κλείσουν τα μέτωπα σε ψωμί, γάλα και φάρμακα

Παράλληλα, τα στελέχη της τρόικας δεν κλείνουν το θέμα του δημοσιονομικού κενού και αφήνουν να αιωρείται η απειλή νέων μέτρων.

Επίσης, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η τρόικα απορρίπτει 1.780 απολύσεις υπαλλήλων με προσωρινές διαταγές και ανεβάζει πάλι τον πήχη της διαπραγμάτευσης για τις απολύσεις.

Η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Κυριακής.

Στελέχη του υπουργείου μετά το πέρας της συνάντησης εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα και όπως είπαν εισήλθαν πλέον στην «καρδιά της διαπραγμάτευσης».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «τις επόμενες ώρες και ημέρες θα δουλέψουμε επί κειμένου (σ.σ. σχεδίου συμφωνίας) και με τους συναρμόδιους υπουργούς».

Το συγκεκριμένο στέλεχος εκτίμησε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, καθώς όπως είπε «όταν δουλεύεις επί κειμένου, είναι μια θετική εξέλιξη».

Αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα επίτευξης συμφωνίας

Ο ίδιος παράγοντας εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τον χρονικό ορίζοντα των διαβουλεύσεων, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί πάση θυσία να υπάρξει απόφαση για την έγκριση της δόσης από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Στη σημερινή συνάντηση, κατά την οποία ήταν παρόντα τόσο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όσο και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, εξετάστηκαν κυρίως το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2014- 2015 και η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Κυβερνητικός παράγοντας είπε ότι το πλεόνασμα για το 2013 είναι ισχυρό και βιώσιμο», αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για το 2014.

«Από ελληνικής πλευράς υποστηρίζεται ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του 2013 καλύπτουν το «κενό» για το 2014 και, κατ’ επέκταση δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το τρέχον έτος.

Όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών, από την άλλη πλευρά, φέρονται αντίθετοι με τη διανομή μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν από τις ευρωεκλογές και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας.

Άλλα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και η διαθεσιμότητα- απολύσεις στο Δημόσιο.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζητούν από την τρόικα να μην εξετάζει κάθε μέτρο αποσπασματικά, αλλά να δει την «πλήρη εικόνα» που αποδεικνύει τη θετική πορεία της οικονομίας.

«Η μάχη είναι δύσκολη, αλλά έχουμε όπλα»

Αισιόδοξος είναι ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

«H μάχη είναι δύσκολη, πολλά θέματα είναι ανοικτά, αλλά έχουμε “όπλα”. Τα δημοσιονομικά πάνε πολύ καλύτερα και στα διαρθρωτικά, παρά τις επιμέρους καθυστερήσεις, έχουμε μεγάλη βελτίωση. Το δείχνουν οι δείκτες ανταγωνιστικότητας και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι δανειστές πρέπει να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας μας» ανέφερε ο υπουργός.

 

Source Article from http://www.madata.gr/epikairotita/economy/332172.html